Meme büyütme ameliyatları, genelde meme dokusu az gelişmiş şekilde olan ya da hamilelik sonrası veya kilo verme sonucunda memesi küçülen bayanlara daha dolgun, dik, diri ve estetik olarak daha güzel görünümlü meme kazandırmak amacıyla yapılır. Ayrıca meme dokusunun küçük olması kişinin giysi seçiminde de büyük sıkıntılara neden olur. Büyütmenin oranı, kişinin arzusu, mevcut memenin durumu ve göğüs kafesinin ölçüleri dikkate alınarak belirlenir.

Meme büyütme ameliyatlarında, hasta seçimi, cerrahi teknik seçimi ve kullanılacak protezin seçimi uygun şekilde yapılırsa sorunsuz bir girişim ve mükemmel bir sonuç ortaya çıkmaktadır.

MEME PROTEZLERİ

1960’lı yıllarda kullanılmaya başlanan silikon protezler günümüzde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde meme büyütme ameliyatlarında kullanılan protezler silikondan yapılmış bir kese içine silikon jel veya serum fizyolojik doldurulmuş olanlardır. Silikon vücut için zararlı bir madde değildir. Silikon inert bir maddedir, yani vücut içine yerleştirildikten sonra organizma ile kimyasal reaksiyona girmez, moleküler yapısı değişmez. Dünyada 40 yılı aşkın bir süreden beri meme protezleri kullanılmaktadır ve yapılan araştırmalar sonucunda kanser ya da başka bir sistemik hastalık riskini artırmadığı saptanmıştır. Silikon ile meme kanseri arasında herhangi bir ilişki olmadığı bilimsel bir gerçektir.

Protezler içinde bulundurdukları maddeye göre 2 gruba ayrılırlar:

1.Serum fizyolojik içeren protezler

2.Silikon içeren protezler

Protezler, şekillerine göre 2 gruba ayrılırlar:

1.Yuvarlak protezler: Yarım küre şeklindedirler. Yerleştirildikten sonra memenin üst yarısında da dolgun bir görünüm oluştururlar.

2.Anatomik (damla şeklinde) protezler: Damla şeklindedirler. Şekilleri, memenin doğal şekline daha uyumludur. Yerleştirildikten sonra memenin alt yarısında dolgun bir görünüm oluştururlar.

PROTEZ YERLEŞİMİ İÇİN GİRİŞ YERLERİ

Protezler göğüs bölgesine 3 farklı yerden girilerek yerleştirilebilir:

1-Meme başı çevresi

Ameliyat kesisi, meme başı çevresinin koyu renkli bölgesinin çevresinde, yaklaşık 4 cm. uzunluğunda yarım çember şeklindedir. Meme başı çevresinden kesi yapıldığında protezin yerleştirileceği bölgeye, süt bezleri kesilerek ulaşılır, protezin yerleştirileceği bölgeye ulaşmak için süt bezlerinin kesilmesi, olası bir doğumdan sonra emzirmeyi olumsuz etkileyebilir, meme başının duyusunu sağlayan sinir etkilenebilir, bu durumda meme başında geçici ya da kalıcı uyuşukluk (%40) oluşabilir. Ameliyat kesisi, meme başının çevresinde silik bir iz bırakarak iyileşir.

2-Meme altı kıvrım çizgisi

Meme altı kıvrım çizgisi üzerinden, ya da bu kıvrımı oluşturacak çizgi üzerinden 4 cm. uzunluğunda kesi yapılır. Ameliyat kesisi, meme altı kıvrım çizgisinde silik bir iz bırakarak iyileşir. Meme altı kıvrım çizgisinden girerek protez yerleştirildiğinde süt bezleri zarar görmez, olası bir doğumdan sonra emzirme problemi oluşmaz, meme başının duyusunu sağlayan sinirin etkilenme ihtimali daha azdır. Bu nedenle meme başının uyuşukluğuna sık olarak rastlanmaz.

3-Koltuk Altı

Koltuk altında, derinin katlandığı çizgiler üzerinden 1.5-2 cm. uzunluğunda bir kesi yapılarak, memenin altına doğru uzanan bir tünel hazırlanır ve protez bu tünelden yerleştirilir. Protezler, bu yolla genellikle göğüs kasının altına yerleştirilirler. Protez, bu yolla bilhassa kas altına yerleştirildiğinde infeksiyon riskini oldukça azaltır. Ameliyat kesisi koltuk altında olduğu için, meme bölgesinde ameliyat izi olmaz. Koltuk altındaki ameliyat izi ise kıvrım çizgileri içinde kaldığından dolayı zamanla kaybolur. Bu yolla yapılan girişimin süt bezlerine hiçbir etkisi yoktur. Olası bir doğumdan sonra emzirme sorunları ortaya çıkmaz

En çok meme büyütme ameliyatının yapılması için sebepler:

– Memelerde küçüklük olması
– Memelerde asimetri olması
– Doğumdan sonra süt vermeye bağlı memelerin içinin boşalması
– Kilo verme ile memelerde küçülme ve sarkma olması
– Kanser cerrahisi sonra memenin yokluğu
Meme büyütme ameliyatlarında birkaç yöntem mevcuttur. Bunlar;
-Yağ enjeksiyonu
-Silikon (protez) ile büyütme
-Dolgu maddesi enjeksiyonu

Silikon (protez) ile meme büyütme ameliyatından önce diğer yöntemlerden kısaca bahsetmek istiyorum. Hastalarım özellikle bu konuda çok soru sormaktadırlar. Çünkü meme silikonu sanki zararlı bir materyalmiş gibi, ameliyatı tehlikeliymiş gibi, diğer yöntemler daha sağlıklıymış gibi yanlış bilgiye sahipler. Bana “silikon” tehlikeliymiş, biz yağ enjeksiyonu yaptırsak, meme dokusunu büyütücü kremler veya haplar kullansak daha sağlıklı değil mi diye sorarlar… Bu konuyla ilgili olarak meme silikonundan önce diğer yöntemleri anlatmak istiyorum.

MEME BÜYÜTMEDE YAĞ ENJEKSİYONU

Yağ enjeksiyonu ile meme büyütme hastanın bir bölgesinden alınan yağ dokusunun meme dokusunun altına enjekte edilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Yağ enjeksiyonun birçok dezavantajı mevcuttur. Enjekte edilen yağ kısa süre içinde erimekte ve tekrarlanması gerekmektedir. Yağın erimesi bazen bir memede fazla olurken diğer memede az olduğunda asimetrik görüntüler oluşmaktadır. Tekrar yağ enjeksiyonu yaptırmanız gerekecektir, bu da birkaç kez daha ameliyat olmanız anlamına gelir. Ayrıca genellikle meme dokusu gelişmemiş hastaların çoğu zayıf hastalardır ve bu hastalarda zaten yeterli yağ dokusu bulmak da imkansızdır. En son olarak meme dokusuna yağ enjeksiyonu yapıldığında memede kistler, nekrozlar oluşup ileride mamografi veya USG ile değerlendirilmesi zorlaşacaktır. Ve yağ enjeksiyonu ile ne kadar büyütme yapılacağı önceden belli olmuyor. Bu kadar dezavantajı olduğu yağ enjeksiyonu meme büyütmede tercih edilen bir yöntem değildir.

SİLİKON İLE MEME BÜYÜTME AMELİYATI

Konulan silikonun şekline göre çeşitleri:
– Anatomik (damla)
– Yuvarlak

Konulan silikonun yüzeyine göre çeşitleri:
– Düz yüzeyli
– Texture yüzeyli

Silikon (protezin) yerleştirildiği bölgeler:
– Meme dokusunun altı
– Kas dokusunun altı

Silikonun konulduğu giriş yerleri:
-Meme ucu
-Meme altı
-Koltukaltı
-Göbek deliği

Bu konuları sağlıklı bir şekilde açıklamadan önce meme büyütme ameliyatında sorulan bir kaç soruyu irdelememiz lazım…

* Meme büyütme ameliyatından sonra (silikon ile) süt verebilir miyim?
* Silikon ameliyatından sonra bir sağlık sorunuyla karşılaşır mıyım?
* Silikonum patlar mı?
* Ameliyattan sonra silikonlu olduğum anlaşılır mı?
* Ameliyattan sonra ne zaman işe başlarım?
Mesleğimi icra ettiğim süre içinde, meme büyütme ameliyatı olmaya gelen hastalar tarafından en sık sorulan üç soru bunlardır.

Katı silikon maddesinin vücuda bir zararı yoktur. Kansere sebep olmaz. Silikonunuzun günlük hayatınızda herhangi bir hareketinizle, sporla veya herhangi bir aktivite sırasında patlaması mümkün değildir. Sadece kesici veya delici bir aletle yaralanması mümkündür.

Eğer silikon ameliyatı için uygun bir hasta iseniz ve ameliyat sonrasında bir komplikasyon oluşmamışsa hiç kimse sizin silikon ameliyatı olduğunuzu anlamaz.
Ameliyat gününden 2-3 gün sonra rahatlıkla işe başlayabilirsiniz.
Meme büyüklüğünüze, silikonun şekline (damla-yuvarlak), kas altı veya kas üstü olduğuna, meme ucundan mı yoksa meme altından mı koyulacağına doktorunuzla yapılan görüşmede karar verilecektir.

MEME BÜYÜTME AMELİYATI SIRASINDA YAŞAYACAKLARINIZ:

2- “Sizer” dediğimiz deneme silikon ile aşağı yukarı size konulacak silikonun ölçüsüne karar verilecektir. Bunda bel ve kalça ölçünüzün de önemli rolü vardır. Ayrıca damla veya yuvarlak silikonun sizin vücudunuzda nasıl durabileceği hakkında bilgi verilecektir.
3- Ve ameliyat gününüz belirlenecektir. Ameliyattan önce 1 hafta boyunca aspirin içmemeniz özellikle hatırlatılacaktır.
4-Ameliyat olacağınız günün sabahı aç karnına hastaneye geleceğiniz size bildirilecek. Gerekli kan tahlilleriniz, meme usg veya mamografi tetkikleri yapılacak ve anestezi doktoru sizi görecektir.
5- Tahlilleriniz sonrası doktorunuz gelip çizimlerinizi yapacak ve fotoğrafınızı çekecektir. Fotoğrafınızı çekmedeki amacımız; ameliyat öncesi ve sonrası görüntülerinizi karşılaştırıp size göstermektir. Hiçbir şekilde sizin izniniz olmadan hiçbir hastaya gösterilmez ve internet sitesinde yayınlamaz. Çizim ve fotoğraftan sonra yaklaşık 1,5 – 2 saatlik bir operasyona alınacaksınız.
6- Operasyon sonrası 1 gece hastanede kalacaksınız ve sabah doktorunuz gelip sizi görecek ve taburcu edecektir. Memenizin üzerinde kıyafetlerinizden anlaşılmayan bir pansuman olacaktır. Antibiyotik ve ağrı kesicileriniz reçete edilecektir.
7- Ameliyat sonrası en çok sorulan diğer bir soru çok ağrım olacak mı? Ameliyat sonrası verdiğimiz ağrı kesici ilaçlar ağrınızı yok etmek için yeterlidir. Gelişen teknoloji sebebiyle artık silikon ameliyatları çok ağrılı değildir. Eskisi gibi günlerce yatmanızı gerektirecek bir ameliyat değildir. Ağrı eşiği tamamen kişiyle ilgili bir problem olmasına rağmen ağrınız iki- üç gün içerisinde azalacaktır.
8- Ameliyat sonrası 1 ay boyunca, vereceğimiz sporcu sütyenini kullanacaksınız.
9- Ameliyat sonrası karşılaştığımız ikinci soru da göğüslerim bu kadar sert, gergin ve ödemli mi olacak? Tabi ki hayır … Eğer hep böyle gergin olsaydı kimse silikon ameliyatı olmazdı. Bir ay içersinde yavaş yavaş ödeminiz azalacak ve iki ay içinde de göğsünüz gerçek şeklini alıp doğal bir yumuşaklığa kavuşacaktır.
10- Ameliyattan sonra 3-4 gün içinde bir kere sizi pansumana çağıracağız. Dikişleriniz kendiliğinden eriyecek. Banyo yapmanıza ilk pansuman sırasında karar verilecektir.
11- Spora başlamanıza ise doktorunuz takiplerinde 1-2 ay içinde izin verecektir.
12- Ameliyattan yaklaşık 10 gün sonra önereceğimiz masajlara başlayacaksınız.
13- Ameliyat sonrası ise 5 senede bir meme USG veya meme MR çektirerek, hem memenizin hem silikonunuzun durumunu takip edebilirsiniz.
14- Meme ucunuzdaki his kaybı, uyuşukluk 3-6 içinde düzelecektir.

Meme silikon ameliyatının komplikasyonları:

Meme silikon (protez) ameliyatlarında her ameliyatta olan riskler geçerlidir. Kanama, enfeksiyon gibi riskler olabilir. Fakat ameliyat öncesinde bir hastalığı olmayan, tetkiklerinde bir sorun çıkmamış hastalarda bu komplikasyonlar çok nadirdir. Ve ameliyat sırasında ve sonrasında antibiyotik kullanılmaktadır.

Kapsül oluşumu çok nadir görülen bir komplikasyondur. Bu komplikasyonun son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle kullanılan yüzeyi pürtüklü meme protezleri ile oluşmadığı bildirilmektedir. Tedavisi protezin çıkarılıp kapsülün temizlenmesidir. Yeni protezin konulmasına engel değildir.

Meme başında his kaybı ameliyattan sonra görülen geçici bir sorundur. Yaklaşık 6 ay içinde düzelmektedir.

Meme büyütme (göğüs büyütme) operasyonu öncesinde uzman doktorunuzla birlikte yapacağınız görüşmeler doğrultusunda operasyon tipine, anestezi şekline ve takılacak protez çeşidine karar vermeniz gerekmektedir.

Operasyon öncesinde doktorunuz sizi operasyon ile ilgili olarak detaylı şekilde bilgilendirmelidir. Bu bilgiler ışığında ideal protez boyutunuz tespit edilmektedir. İdeal protez boyutunun belirlenmesinde, yaşınız, boyunuz, kilonuz, göğüs kafesi genişliğiniz gibi bilgiler önemli yer tutmaktadır..

Meme büyütme ( göğüs büyütme ) operasyonlarında dışı silikon, içi ise jel silikon ya da serum fizyolojikten oluşan iki tip protez kullanılmaktadır. Serum fizyolojik içeren protezlerde zamanla doku kaybı ve yaşlanma dolayısı ile gelişen hacim kaybı görülmektedir. Fakat jel silikon içeren protezlerde böyle bir sorun olmamaktadır. Son dönemde kohesif protezler geliştirilerek silikoun doku içerisine sızması önlenmiştir.

Meme büyütme ( göğüs büyütme) operasyonlarında kullanılan protezlerdeki silikon maddenin sağlığa zararlı hiçbir etkisi bulunmamaktadır. Herhangi bir sebepten eğer çıkarttırmak istediğinizde rahatlıkla lokal anestezi ile çıkartmak mümkündür.

Silikon modelleri damla ve yuvarlak olarak ikiye ayrılmaktadır. Yuvarlak protezler markasına göre moderate, high ve ultrahigh olarak çeşitli alt tipleri vardır. Yine damla dediğimiz anatomik protezlerin markasına göre dual protez, moderate plus şeklinde alt tipleri vardır. En doğru model doktor ile hastanın beraber konuşup ölçü alarak karar verilmelidir.