Burun, kişinin yüz şeklini önemli ölçüde belirleyen estetik ve fonksiyonel bir organdır. Rinoplasti ameliyatları günümüzde modern estetik cerrahi ameliyatları içinde en sık uygulananlarından biridir. Estetik burun ameliyatı geniş anlamda burnu şekillendirme ameliyatı olarak tarif edilebilir. Estetik cerrahlar açısından güzel burnun yüz oranlarına ve harmonisine uyumlu olması gerektiği gibi, kişinin yetiştiği veya yaşadığı sosyal, toplumsal ve kişisel özelliklerine de uyumlu olması gerekmektedir. Estetik burun ameliyatıyla burun küçültülebilir veya büyültülebilir, burun ucunun veya kemerinin şekli değiştirilebilir, burun deliklerinin genişliği daraltılabilir veya burunla üst dudak arasındaki açı değiştirilebilir. Burun cerrahisinde estetik ve fonksiyon eşit önem taşımaktadır. Bundan dolayı, kişinin nefes almasındaki problemler(deviasyon) mutlaka estetik burun ameliyatı yapılırken eşzamanlı olarak düzeltilmelidir. Rinoplasti ameliyatı, fiziki görünüşünüzü değiştirerek kendinize olan güveninizi arttırabilir, fakat diğer insanların size daha farklı davranmasına yol açmayabilir.

Kişinin burnu ile ilgili problemlerini ve beklentilerini doktoruna tam olarak ifade etmesi ameliyatın başarılı olması için oldukça önem taşımaktadır. Bundan dolayı, gerek ilk muayenede gerekse operasyon öncesi görüşmede burun ile ilgili sorunların ve beklentilerin açık şekilde konuşulması cerrahın ameliyat planını belirlemesinde yol gösterici olacaktır. Estetik burun ameliyatlarının sonucunu etkileyen birden fazla kriter vardır. İnce derili ve çok büyük olmayan burunlarda alınan sonuçlar, kalın, yağlı derili ve çok büyük burunlara göre daha başarılıdır. Burun ameliyatları en erken yapılma yaşı genç kızlar için 15, erkekler içinse 16-17 yaş civarıdır. Geçirilmiş burun ameliyatı yeni yapılacak rinoplastinin zorluk derecesini artırır.

Estetik burun ameliyatlarında standart olarak herkese aynı cerrahi teknikle işlem yapılmaz. Örneğin, daha önce ameliyat geçirmiş veya çok eğri olan burunlarda açık rinoplasti tekniğini uygularız. Daha basit olan burunlarda ise diğer klasik yöntemlerden birini seçeriz.

Ameliyat, tam teşekküllü bir hastanede ve genel anestezi altında gerçekleştirilir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama ameliyat süresi 1,5-2 saatdir. Hasta aynı gün veya ertesi gün taburcu edilir. Ameliyat sonunda burun deliklerine tampon ve burun sırtına alçı atel yerleştirilir. Tampon 1-2. günlerde , burun sırtındaki alçı atel ise ameliyattan bir hafta sonra alınır. Göz altında şişlik ve morluklar oluşabilir. Morluklar 7-10 gün içerisinde tamamen kaybolur. Göz altındaki şişliklerin oransal olarak büyük kısmı 10-14 gün içerisinde kaybolur. Ameliyat sonrasında ağrı yoktur veya çok azdır. Bu ağrı da ağızdan alınan ağrı kesicilerle rahatlıkla ortadan kaldırılabilir. Burunda gözle görünen ödemler bir ay içerisinde kaybolur. Ancak burundaki ödemin tam olarak geçmesi 3-6 ayı bulabilir. Burun son şeklini 6 ay içerisinde alır. Ameliyat sonrası dönemde kişinin burnunu 1,5-2 ay boyunca darbelerden koruması ve bu süre zarfında gözlük kullanmaması önerilir.

Burun estetiği yaş sınırı var mıdır?

Burun estetiğinde yaş sınırı değil, kemik ve kıkırdak yapısının gelişimi esas alınır. Ama burna göre gelişimini daha çabuk tamamlayan kepçe kulak ameliyatları çocuğun psikolojisini de düşünerek 6 yaşında dahi yapılabilmektedir.

Burun estetiği hangi durumlarda yapılmalıdır?

Burun estetiği, hem görsel hem de sağlık bakımından başvurulan bir operasyondur. Genel olarak görsel anlamda burun şeklinin beğenilmemesi üzerine estetik burun ameliyatları yapılmaktadır. Bunun dışında travmalara bağlı olarak gelişen şekil bozukluğunu düzeltmek amaçlı burun estetiği ameliyatları da yapılmaktadır. Burnun kemerli olması, uzun olması, burun ucunun düşük olması, burun deliklerinin büyüklüğü veya asimetri gibi şikayetlerden dolayı burun estetiği yapılabilmektedir.

Burun Estetiği Kaç Saat Sürüyor?

Ameliyat, tam teşekküllü bir hastanede ve genel anestezi altında gerçekleştirilir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama ameliyat süresi 1,5-2 saat sürmektedir.